top of page
  • Charis Limpens

Laat wat over voor een ander

Het is inmiddels al weer 10 jaar geleden dat wij zijn gestart met onze heel erg uit de hand gelopen hobby. Jaja, u leest het goed, we hebben een jubileumjaar en daar willen we dit jaar ook zeker nog wat mee gaan doen.


10 jaar later hebben we nog steeds ontzettend veel lol in de Lego wereld en we doen het nog steeds vanuit ons huis (het huis is inmiddels wel wat groter geworden). We proberen zoveel mogelijk te denken vanuit het oogpunt van een bouwer. Wat heb je nodig? Wat zou het makkelijker maken? Wat is de beste manier om het aan te pakken?


Zo hebben we een groot aanbod aan nieuwe Lego sets, nieuwe partijen Lego onderdelen, losse nieuwe onderdelen in de webshop en een groot aanbod aan tweedehands grabbel Lego.


Desalniettemin, hoe hard we ook ons best doen. We kunnen nimmer iedereen tevreden stellen.

Al lange tijd lopen wij, net als onze concullega's aan tegen een bepaalde manier van grabbelen door een klein aantal bezoekers.


Zowel wij, als onze concullega's steken veel tijd en energie in het verzorgen van tweedehands grabbel lego. Deze wordt nagekeken, gewassen en gedeeltelijk uitgesorteerd. Het is korter gezegd dan gedaan.


Wij luisteren graag naar onze doelgroep. En hoorden steeds vaker onder andere de volgende kreten/verhalen voorbij komen:

- bepaalde kleuren liggen er nooit in als ik zoek

- ik schijn altijd mis te pakken

- bepaalde onderdelen zijn maar minimaal aanwezig, denk aan minifiguren, grote platen, speciale onderdelen, poppetjeswerktuigen, panelen, bouwstenen, technic onderdelen om zo maar een korte reeks op te noemen.

- als ik op mijn gemak aan het grabbelen ben, pakt een ander (soms zelfs met een team) alle waardevolle en populaire onderdelen weg, er blijft niets voor mij over...

- ik voel me ongemakkelijk als ik zie hoe anderen hebberig aan het inladen zijn


Dit gebeurde niet alleen bij ons, ook gebeurd dit bij onze gewaardeerde concullega's.

Op een gegeven moment moet je je afvragen voor wie dat je het tweedehands grabbelen in het leven hebt geroepen. Voor wie doe je het?


Al jaren staat in onze huisregels dat het grabbelen niet voor handelaren is. Echter konden wij er weinig tot voor kort tegen doen omdat je simpelweg het per zoveel gram aanbiedt.

Ook de andere opmerkingen van onze doelgroep konden we helaas weinig mee, want je biedt het grabbelen per zoveel gram aan.


Het antwoord op voor wie we het doen.... voor de echte bouwers. De mensen die hun bouwwerk weer compleet willen maken, De mensen die zelf aan het ontwerpen zijn, of ontwerpen van anderen na proberen te bouwen. De mensen die het geen probleem vinden om met een medegrabbelaar mee te zoeken en/of lekker op hun gemak hun onderdelen lijst aan het afstrepen zijn. Deze mensen maken het grabbelgedeelte tot een feest. Super leuk!


Waar doen we het niet voor?

Uren werk er in steken en na het bijvullen zien dat handelaren met kilo's tegelijk hun verkoopwaar uit de bakken komen vissen.

Mensen die zo hebberig worden als ze een bepaalde kleur zien, neem bijvoorbeeld groen en vervolgens alle groene onderdelen eruit halen die er maar te vinden zijn. Waarvan het gros onderdelen zijn die men nog geeneens nodig heeft, maar gewoon eruit halen omdat het groen is.


Dus, wederom zijn wij degene geweest die hierin een stap hebben gezet als eerste. We hebben "Sociale grabbelregels" opgesteld. Hierdoor blijft er altijd een bepaalde kleur en onderdeel over voor een ander. Onze doelgroep heeft zo een veel grotere kans om iedere keer, als ze komen grabbelen, te slagen in hun zoektocht. Het is een creatieve manier van grabbelen, waardoor je uiteindelijk nog meer kunt vinden en mee naar huis kan nemen als je dat wilt.


Onze doelgroep is gelukkig heel erg te spreken over deze maatregel, ze zijn zelfs erg enthousiast. Het grabbelen is op deze manier weer ontspannend en leuk.


Helaas voor diegene die niet tot onze doelgroep behoren, vangen een aantal mensen nu bot bij het grabbelen.

Als het om aanbod en service gaat, ga je naar een locatie waar ze het aanbod en de service hebben die je wilt.

Iedereen doet het op zijn eigen manier. Je verwacht niet van de een waar een bepaald iets wordt aangeboden dat een ander ook verplicht is om dit te doen. Je accepteert het dat ze voor een bepaalde weg in deze branche hebben gekozen. En dat laatste is voor een klein aantal mensen helaas te moeilijk. Mensen, als de schoen in deze past...., als ons ding niet je ding is, ga dan alsjeblieft naar een ander, die dit gedrag en manier van grabbelen wel accepteerd.

Het heeft totaal geen zin, om iets te verwachten of zelfs te eisen, wat niet langer aangeboden wordt of toegestaan wordt. Het spreekt dan ook boekdelen dat een selecte groep achteraf aan het toetsenbordridderen gaat en hierbij bewust vergeten te vermelden wat hun gedrag was alvorens hetgeen wat hun tot toestenbordridderen aanzet.


Het is ook niet zo dat mensen hiermee verrast worden. Het sociaal grabbelen staat al geruime tijd, op diverse plekken in de winkel uitgelegd en als we de kans krijgen staan we voor u klaar om het ook nog eens uit te leggen en u erbij op weg te helpen.


En om meteen maar alles uit de wereld te helpen. Naar onze kassa komen en toch een hele bak beige bij hebben (of iets dergelijks wat niet past in de speelse grabbelregels), nadat deze de spelregels al heeft kunnen lezen en waarschijnlijk er ook nog eens op geattendeerd is, en vervolgens verbaasd is dat er nog een keer op de spelregels wordt gewezen. Of de opmerking naar ons terug te kaatsen, tja wil je verkopen of niet? wat ben je dan voor een ondernemer?

In dat geval heeft de beste heer/mevrouw totaal niets begrepen van het voorgaande wat hier geschreven is. Het is voor ons een uit de hand gelopen hobby en de massale verkoop is het ons niet om te doen.

Dan is het antwoord: Nee, we willen niet verkopen. U behoort dan helaas niet tot onze doelgroep. 


We hebben de Lego bakken weer goed bijgevuld (ruim 2500 kg), zoals u het van ons gewent bent, voor onze vaste grabbelaars en nieuwe grabbelaars, die zich helemaal in onze grabbelwijze kunnen vinden. Op naar nog meer Lego bouwplezier!







bottom of page